Een zorg-wekkende voorstelling

Theater La Loupe is bezig met het realiseren van theatervoorstelling Delirium, een absurdistische horrorvertelling over het machtsmisbruik van het management in een verpleeghuis. In een race tegen de klok worden verzorgers Erik, Helga en Eva in 24 uur tot op het bot uitgeknepen totdat een burn out onvermijdelijk wordt. Manager Claire voert de druk steeds verder op en gaat tot het uiterste…met fatale gevolgen in de nacht!
Dat het erg was in de zorg wisten we wel, maar dat het zo erg was….

Delirium is een voorstelling van 30 minuten die gespeeld wordt in een tent op festivals. In eerste instantie is het een luchtige, slapstickachtige belevenis, maar naarmate de voorstelling vordert, slaat deze om in een horrorachtige situatie waarbij het publiek gruwelt en in shock achterblijft.

Die nachtmerrie wil Theater La Loupe in Delirium laten ervaren zodat er nog meer begrip en erkenning voor het personeel komt. Maar ook dat mensen die in de zorg werken bij zichzelf te rade gaan en de angstcultuur die in de verpleeghuizen heerst een halt toe roepen. Vaak weten zij, door hun gedrevenheid om te zorgen, niet goed waar ze inzitten en hoe ze er uit kunnen komen.

Het is extra bijzonder dat in Delirium gebruik gemaakt wordt van horror-elementen, omdat het thema van de voorstelling de ouderenzorg betreft. Hoewel de ouderen zelf niet in beeld komen realiseert het publiek zich dat het verhaal zich afspeelt in de laatste fase van het leven waarin de dood aanwezig is en waarin we ons in een cultuur bevinden waar doodsbesef en pijn worden weggestopt. Ook het publiek wordt hiermee geconfronteerd zodat ze na gaan denken over eigen angsten en pijn.

De voorstelling is geschikt voor 12 jaar en ouder omdat er gruwelbeelden in zitten

Delirium zal in het seizoen 2018 en 2019 op de festivals te zien zijn. Dus hou de website in de gaten!

Spel: Astrid Stiel, Martin Vernooij, Angela Zandbergen en Jean Voormeer

Tekst: Jean Voormeer
Regie: Nelleke Zitman
Dramaturgie: Christine Geense
Bewegings-techniek: Robin Berkelmans
Videobeelden: Martijn Grootendorst

 


Jean Voormeer:
Artistiek leider
Hij is binnen La Loupe schrijver, regisseur en acteur.

Jean heeft bij Theateropleiding Selma Susanna de regieopleiding gedaan en is afgestudeerd in 2010. Dit is een kleinkunst opleiding. Verder heeft Jean een acteursopleiding gevolgd bij Stichting Kunstzinnige Vorming Amsterdam.
Jean kijkt vaak kritisch naar zijn omgeving en de maatschappij en verwekt dit in zijn stukken. Hij schroomt daarbij niet om de harde kant van de mens te laten zien. Maar hij vermengt dit subliem met een overdosis humor.
Omdat hij in Delirium zelf mee speelt, geeft hij de regie daarvan in handen van Nelleke Zitman. In Delirium speelt Jean de rollen van de homoseksuele verzorgende Erik en de demonische Vreemdelingenpolitie.
Meer weten over Jean: www.jeancement.nl

 


Nelleke Zitman:
 
Regisseuse

Nelleke regisseert “Delirium” en heeft meerdere voorstellingen geregisseerd voor o.a. De Boulevard in Den Bosch en voor theaterschool De Trap (waar ze al 6 jaar artistiek leidster is) en bij kleinkunstopleiding Selma Susanna. Daarnaast was ze regie-assistente bij een voorstelling in Frascati onder regie van Paul Binnerts.
Daarnaast werkt ze al jaren als actrice bij o.a. Het Nationale Toneel en De Theater Compagny, Hummelick Stuurman, De Toneelschuur etc, en voor film en tv. Ook schrijft ze scenario’s: o.a. ‘Zieleman’ een telefilm geregisseerd door Ben Sombogaart en ‘Willie en Nellie’ een 36-delige kinderserie voor de NCRV.

 


Christin
e Geense: Dramaturg

Ze studeerde in 2007 af aan de opleiding Writing for Performance van de HKUZ en begeleidt de schrijver en regisseur van Delirium. Ze kan in haar dramaturgie verhalen indikken tot hun kern. Werkt met en zonder woorden en is ervaren in het absurdisme.  Zij maakte samen met illusionist Jochem Nooyen het horrorhoorspel ‘If There’s Hell Below, We’re All Gonna Go’. Met Jochem maakte ze meer absurdistische stukken die op locatie zoals in een kroeg of in een theatertent speelden. Ze bewerkte naast andere stukken ook ‘Millennium’ waarin ze een aantal heftige verkrachtings-scènes vertaalde naar radio, maar de suspense er van wist te behouden.
Zie voor meer informatie over Christine:  www.inbreedstezin.nl

 


Astrid Stiel
is actrice en speelt in Delirium de rol van Claire de manager. Ze heeft al verschillende absurde types gespeeld waarbij ze de serieuze ondertoon kan bewaren zonder dat de geloofwaardigheid van het personage afvlakt. Dit heeft ze laten zien in ‘Sneeuwwitje en de zeven dwergen’ een bewerking van Jules Deelder bij KunstWeb en ‘Liefde…wat anders!’ van Marloes Nova, coaching Jochem Meyer. Bij de Amsterdam Dungeon kwam ze in aanraking met het gegeven Horror. Ook dit beheerst Astrid goed. Met haar duistere kant liet ze dan ook de bezoekers geamuseerd geschrokken achter.

Meer informatie over Astrid zie je op: http: www.astridstiel.nl

 


Angela Zandbergen
is actrice en speelt in Delirium de rollen van Eva, de stagiaire, Zombie oudere  en Inspecteur gezondheidszorg. Zij is veelzijdig en heeft veel ervaring met het spelen van karakters die zij op een humoristische maar toch geloofwaardige manier over het voetlicht kan brengen. Zij speelde in TV show “Sorry voor alles” de rol van Waarzegster op een kermis. Dit speelde ze zo subliem dat de deelnemer er totaal in geloofde. Maar ook heftige rollen speelt Angela net zo makkelijk. In TV-serie “Beschuldigd” speelde zij een vrouw die zwanger raakt van een overspelige man en ging volledig uit haar plaat op een authentieke manier.

Meer weten over Angela? zie www.angelazandbergen.nl

 


Martin Vernooij
is acteur en speelt in Delirium de rol van de Poolse verzorgende Helga en Zombie oudere. Hij heeft in eerdere voorstellingen bewezen dat hij het spelen van absurdistische scenes volledig beheerst. Hij heeft onder andere gespeeld in de voorstelling ‘Don Quichot in Holland’ van Bert Bartens op de Maasvlakte. Hij maakte van Don Quichot een geniale dwaas door fysieke kenmerken subliem uit te vergroten.

 


Robin Berkelmans

 

 

 

 

 

 


Jenneke Uitbeijerse
is productieleider van Delirium. Ze heeft voor tv en film regelmatig gewerkt als productieleider. Zo werkte ze voor tv-programma’s  “Get the f*ck out of my House”, “De Chocoladeshow” en “Kampeer-tv” Verder heeft ze gewerkt als coördinator bij het Imagine Film Festival te Amsterdam”.

 

 

 

 


Nanette Danckaarts is bij Theater La Loupe zakelijk leider voor Delirium.

In februari 2002 heeft ze haar eigen bedrijf CultureMoves opgericht. Daarbinnen bedenkt, programmeert en produceert ze kunst- en mediaprojecten, evenementen en festivals. Ze is ook onafhankelijk videojournalist/filmmaker & webeditor.
“Kunst en cultuur kunnen dingen in beweging zetten, kunst maakt verlangen naar iets beters los in mensen, door kunst zien mensen elkaar: De wereld verbeteren d.m.v. mooie dingen is wat mij inspireert”
Ze werkt op dit moment aan de acquisitie en verkoop van theatervoorstelling: Soms sneeuwt het in April. En ze heeft o.a. gewerkt aan 1000 Stemmen in Carré als productieleider, en recent aan het Feel Good Festival waar ze projectleider was en o.a. verantwoordelijk was voor de uitgaven.
Meer informatie over Nanette zie CultureMoves

Over het onderwerp machtsmisbruik in de zorg is een boek geschreven door Cini van der Tol: Machtsmisbruik in het verpleeghuis