Turbulent

flyer-turbulent

Turbulent is een voorstelling uit 2006 waarin de wantoestanden van de kinderbescherming (De Organisatie) aan de kaak werd gesteld. De voorstelling gaat over een jongen (Josef) die in een pleeggezin is geplaatst. Het gezin is totaal verknipt. Zo verleidt de dochter haar vader seksueel om haar studie te betalen, is de moeder erg labiel en alleen maar bezig met haar uiterlijk, en schopt en slaat de vader Josef om zijn frustratie te uiten. Ook mag Josef niet het huis verlaten, bang dat de waarheid binnen het gezin naar buiten komt. Daardoor loopt Josef een achterstand op in zijn algehele ontwikkeling.
Ondertussen is de biologische moeder van Josef naar hem opzoek. Maar De Organisatie¬† houdt haar tegen. Ook de bezoeken van De Organisatie aan het gezin lopen uit op een drama, doordat ze niet hartgrondig uitzoeken wat er zich met Josef¬†binnen het gezin afspeelt en daardoor Josef’s afgrond niet kunnen keren.
Uiteindelijk weet Josef ’s nachts te ontsnappen naar het bos achter het huis. En als de gezinsleden, De Organisatie en de biologische moeder in het bos naar hem opzoek gaan, komt de waarheid van hen allen boven tafel en staan ze elkaar naar het leven om de waarheid te verdoezelen.

In Turbulent zijn drie stijlen teksten met elkaar verweven. Zo spraken Josef en de biologische moeder Shakespeare taal, het gezin grof en plat en De Organisatie een bureaucratisch, gekenmerkt door traagheid en starheid.
In 2006 is Turbulent vier keer gespeeld in het OstadeTheater te Amsterdam en twee keer in Parnassos Theater te Utrecht.

afbeelding4

de-instantie

er-is-niets